top of page

Zytholoog in spe giet passie voor Zuid-West-Vlaamse bier en koken in boek

Eind deze maand studeert Louic Depaepe af als zytholoog en voor zijn eindwerk trok hij alle registers open. Hij lanceert een kookboek dat twaalf gerechten met evenveel Zuid-West-Vlaamse bieren combineert. "De interesse is groot", glundert hij. "Al zestig mensen hebben een exemplaar bestelt."


Louic Depaepe heeft een hotelopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge op zak, maar volgde de afgelopen maanden een extra cursus om als zytholoog of biersommelier aan de slag te gaan. Daar heeft gij een goeded reden voor, zegt hij. "Aan de hotelschool werd in vrijwel elk vak op wijn gefocust, terwijl de bierwereld minstens even interessant en diversis. Ik ben erdoor getriggered: als ik op café of restaurant ga, speur ik elke keer opnieuw de bierkaart af om die ene onbekende parel te vinden.


Net daarom besloot hij zich bij te scholen tot zytholoog. "Ik wil mezelf onderdompelen in het rijke aanbod aan bieren. Mijn eindwerk moest mijn nieuwe passie in de ver zetten en zo kwam ik op het idee om bier met die andere grote hobby van me te combineren: koken.Ik ben een fervente hobbykok en hou ervan om verrassende gerechten op tafel te toveren.En met bier kan je erg veel richtingen uit, alleen is het aanbod kookboeken waarin bier een centrale rol speelt erg beperkt. Daar wilde ik verandering in brengen. "


Het resultaat is geen bij elkaar geniet stapeltje A4'tjes - wat je doorgaans van een standaard eindwerk verwacht - maar een kloek ingebonden boek. "Ik bespreek twaalf gerechten met het bijhorende bier uit de eigen streek. Uiteraard vind je er het recept in terug, maar ol ha ppl dieper in op het bier zelf en de brouwerij die erachter schuilgaat.

"Je kan mijn boek aan het fornuis raadplegen, maar ook in de sofa jezelf erin verliezen. "

Louic stond haast van a tot z zelf in voor de realisatie. "Ik schreef de teksten, nam het gros van de foto's en deed de lay-out. Ik mag me niet alleen een toekomstige zytholoog noemen, ik leerde ook heel wat bij over hoe een boek tot stand komt", glimlacht hij. "Toen ik mijn opleiding startte, had ik nooit gedacht dat ik mijn eigen kookboek zou eindigen.


De interesse is alvast groot. "Al een zestigtal mensen hebben een exemplaar besteld. In eerste instantie laat ik er een honderdtal drukken. Ik heb de smaak te pakken: ik wil een editie met bieren uit anderen plaatsen dan West-Vlaanderen maken, en kreeg ook al de vraag of ik een Limburgse editie op de markt wil brengen. "


Straks hoopt Louic als zytholoog Zytholouic proeverijen te organiseren waarbij het culinaire aspect stevig in de verf wordt gezet. "Per bier wil ik aan 'foodpairing' doen en mensen zo laten inzien dat onze bieren echt wel een plek in de keuken verdienen. De mogelijkheden zijn eindeloos.


Aan Louics hersenpan ontsproten lekkernijen als tartiflette met Halsbergh van brouwerij De Feniks uit Kortrijk, en witlooftaart met Oud Bruin van de Anzegemse brouwerij 't verzet, maar zijn favoriet is het Obsquur-ijs, gemaakt met het gelijknamige bier van brouwerij Ruimtegist uit Kortrijk. "Al is dat meteen het enige gerecht dat ik niet zelf gemaakt heb", geeft hij toe. "Daarvoor deed ik beroep op het bekende ijssalon La Cabane. Om duimen en vingers van af te likken. Hoe dan ook hebik nog een pak ideetjes klaarliggen."

Ook van Julia kan je enkele gerechtjes terugvinden; verse tartaar van zalm met rode ui en groene appel. Espuma van dille, groene appel en de 'Sunny Joy'. Afgewerkt met frisse 'Sunny Joy'-saus. Geserveerd met bierbrood van 'Sunny Joy'. Ook kan je in het kookboek hapjes vinden met 'The Birth' als basis; mini papillot uit de oven met zalm, paprikamix, lente ui, wortelen, room en 'The Birth'. Ook steak tartare bereid met Julia The Birth, augurk, boschampignons, kappertjes en krulpeterselie. En als laatste espuma van zoete aardappel en Julia The Birth, zoute popcorn en bieslook aardappelpuree. Probeer, proef en geniet!


"Smaakt naar bier van hier: Zuid-West-Vlaanderen editie" 25 euro, zytholoic@gmail.com

Op Facebook en Instagram


Philippe Verhaest (2021), Louic, een bezeten biersommelier, (KW Kortrijk)

179 views0 comments

댓글


bottom of page